Begeleid wonen Friesland

begeleid wonen

Begeleid wonen in Friesland

Het lijkt zo vanzelfsprekend voor zoveel mensen: op jezelf wonen. Helaas dit niet voor iedereen het geval. Als iemand te maken heeft met bepaalde klachten en/of beperkingen, kunnen eenvoudige en alledaagse taken een groot obstakel zijn. In dat geval het is aan te raden om begeleid te gaan wonen in Friesland. In dit blog lees je alles over begeleid wonen in Friesland en wat dit voor iemand kan betekenen.

Begeleid wonen: wat houdt het in?

Begeleid wonen betekent dat een woning dusdanig is ingericht dat diverse mensen met een bepaalde psychische kwetsbaarheid of een verstandelijke beperking samen in één woning kunnen wonen. Deze woning is hier dan speciaal voor ingericht. Het wonen gebeurt dan onder de begeleiding van één of meerdere professionele begeleiders. Zij ondersteunen de bewoners met dagelijkse activiteiten. Ook leren ze bewoners vaardigheden die helpen met het opbouwen van structuur

Speciale woningen in Friesland

Voor begeleid wonen in Friesland zijn er verschillende speciaal ingerichte woningen. In een huis voor begeleid wonen krijgt iedereen een eigen kamer toegewezen. Hier kan een bewoner zich terugtrekken en zijn of haar eigen spullen kwijt. Een potentiële bewoner kan aanvragen of hij of zij in een standaard woonwijk in Friesland kan wonen. Door voor een gewone woonwijk te kiezen, wordt er automatisch voor een rustige en normale omgeving gezorgd. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van structuur en balans.

Het belang van 8 leefgebieden

Om voor optimale begeleiding te zorgen, is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de 8 leefgebieden. Als al deze leefgebieden met elkaar in balans zijn, is de kans het grootst dat de bewoner zich ontwikkelt tot een zelfstandig en gebalanceerd persoon. We onderscheiden de volgende leefgebieden:

  • Dagbesteding
  • Praktisch functioneren
  • Lichamelijk functioneren
  • Zingeving
  • Psychisch functioneren
  • Sociaal functioneren
  • Huisvesting

Meer informatie over begeleid wonen in Friesland?

Ben je op zoek naar een woning voor begeleid wonen voor jezelf of iemand anders in Friesland? Bekijk dan onze website over begeleid wonen in Friesland.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Stel je vragen gerust via ons contactformulier.