Een nieuw dekbedovertrek: zo kies je ‘m uit

Dekbedovertrek

Het kopen van een nieuw dekbedovertrek is zeker geen alledaagse bezigheid, zelfs al gebruik je elke dag een van de overtrekken die je in bezit hebt. Ondanks het vaak intense gebruik van deze vorm van beddengoed gaan ze doorgaans toch wel een jaar of vijf mee – en soms zelfs nog een stuk langer. Mocht je dus op een dag weer een nieuw dekbedovertrek moeten of willen kopen, dan ben je wellicht vergeten waar je ook alweer precies op moet letten rond deze aanschaf. In dit artikel helpen we je daarom hierbij. Hieronder lees je welke drie facetten hoe dan ook van essentieel belang zijn voor het wel of niet slagen van je aanstaande aankoop.

Afmetingen

Voordat je pas echt gaat kijken naar zaken als het materiaal en de kleuren is het aan te raden eerst de beschikbare overtrekken te sorteren of afmetingen. Immers zul je een overtrek moeten kopen in dezelfde afmetingen als die je dekbed ook heeft. Ben je van plan tegelijkertijd ook een nieuw dekbed te kopen? Wees je je en dan van bewust dat je het best een dekbed kunt nemen die aan beide zijkanten van het bed een stukje (pakweg twintig centimeter) uitsteekt. Zo is het optimale comfort namelijk gegarandeerd.

Dekbedovertrek

Stoffen

Naast het feit dat de afmetingen van je dekbedovertrek moeten kloppen is het materiaal waar je overtrek van is gemaakt het belangrijkste aspect aan dit type beddengoed. Bedenk je je namelijk dat je huid elke nacht opnieuw zeer veel contact zal maken met het overtrek. Je zult dan ook een dekbedovertrek moeten zoeken waarvan je de kans groot acht dat je huid er blij mee zal zijn.

Veel mensen kiezen wat betreft het materiaal voor een exemplaar van katoen. Over het algemeen heeft katoen namelijk prima kwaliteiten op het gebied van vochtregulatie en ventilatie. Wel moet je er rekening mee houden dat katoen redelijk fris aanvoelt. Voor uitgesproken koukleumen is dit dan ook niet zo geschikt. Zij zouden met een overtrek van flanel een stuk beter af zijn. Andere vaak gekozen opties zijn linnen en satijn. Dit zijn in feite extra luxe en stijlvolle uitvoeringen van katoen. Satijn is hierbij goed vergelijkbaar met het beddengoed dat je in kwaliteitshotels aantreft, terwijl linnen juist uitblinkt op het vlak van duurzaamheid.

Kleuren

Tenslotte is het aan te raden om even goed stil te staan bij de verschillende kleurenpatronen waar je uit kunt kiezen bij de (online) winkel in beddengoed waar je aan het shoppen bent. De invloed die je dekbedovertrek heeft op de uitstraling van je slaapkamer als geheel valt namelijk niet te onderschatten. Een dekbedovertrek neemt namelijk ontegenzeglijk een groot deel van het blikveld in beslag. Probeer daarom altijd een exemplaar te kopen waarvan de kleuren goed passen bij de kleuren van de meubels, accessoires en decoratieve stukken die je al in je slaapkamer hebt. Bedenk je ook op voorhand of je liever een levendig gekleurd of een rustgevend gekleurd overtrek prefereert.