Heb jij een zweepslag?

Een zweepslag, je hebt er misschien wel eens van gehoord. We bedoelen in dit geval niet het daadwerkelijk slaan met een zweep, maar een lichamelijke aandoening. Deze vindt plaats in de kuit en kan voor veel pijn zorgen. Als jij te maken hebt met een zweepslag, dan wil je natuurlijk weten wat je hier aan kunt doen. En je wilt weten hoe dit nu precies is ontstaan, zodat je dit in de toekomst kunt proberen te voorkomen. Op hierhebikpijn.nl vind je ruime informatie hierover, wij geven hieronder een korte samenvatting hiervan.

Wat is een zweepslag en hoe ontstaat het?

We hebben hierboven al verteld dat het hierbij gaat om een probleem in de kuit, Maar wat is het nu precies en hoe ontstaat dit? Als je een zweepslag hebt, dan betekent dit dat er een scheur is ontstaan in het spierweefsel van een van je kuiten. Het zal voor zich spreken dat dit op het moment van scheuren erg pijnlijk is en ook later nog vervelende pijnklachten kan geven. Hoe kan het nu gebeuren dat een spier zomaar scheurt? Dit kan ontstaan als gevolg van een te plotselinge zware belasting. Als de spier opeens heel krachtig aangespannen wordt terwijl er nog veel weerstand is, dan kan deze dat gewoon niet aan en dan krijg je dus een zweepslag. Deze vorm van spierscheuring komt vrij algemeen voor, in ons land gebeurt het ongeveer 70.000 keer per jaar. Het is dus iets wat veel voorkomt, maar dat maakt het natuurlijk nog niet minder vervelend. Hoe kan het nu dat dit zo vaak gebeurt? Vaak ontstaat deze scheuring als gevolg van sporten en we kennen natuurlijk veel amateursporters in ons land. Maar ook op andere momenten kan er natuurlijk een zweepslag optreden. Het is dus altijd belangrijk om hier op verdacht te zijn.

Wat moet je doen?

Hoe weet je nu of jij een zweepslag hebt? Je arts kan je dit natuurlijk vertellen, maar er zijn ook punten waaraan jij het zelf kunt herkennen. Een belangrijk aanwijzingspunt is dat je op het moment van de spierscheuring het gevoel hebt alsof er iets tegen je kuit aan tikt. Alsof je bijvoorbeeld aangetikt wordt met steentje, tak of zweep. Dat laatste is de reden waarom het zo genoemd wordt. Je voelt dus een scherpe pijn in je kuit. Daarnaast zijn er andere kenmerken waaraan jij kunt herkennen dat het om een zweepslag gaat:

  • het doet pijn om de kuitspier te rekken of op de tenen te staan
  • lopen lukt niet meer
  • druk geven op de kuit is pijnlijk
  • er kan een zwelling en later ook een bloeduitstorting ontstaan

Wat moet je nu doen op het moment dat je hiermee te maken hebt? Het is belangrijk om de eerste week je been niet te belasten, zodat de scheur kan beginnen te herstellen. Daarna kun je langzamerhand de spier weer gaan belasten, maar dit moet wel op gecontroleerde wijze gebeuren, bij voorkeur onder begeleiding van een fysiotherapeut. Na zes tot tien weken zou je kuit weer hersteld moeten zijn. Wil je meer weten over wat je kunt doen aan een zweepslag? Ga dan naar hierhebikpijn.nl!