Schoonhouden van het gebit

Om uw stralend witte lach en gezonde gebit te kunnen behouden is het erg belangrijk dat u uw tanden en kiezen op de juiste manier reinigt. U kunt zelf bijdragen aan het schoonhouden van uw gebit, maar zult ook jaarlijks bij een tandarts langs moeten gaan. Vaak blijft er bij het poetsen van uw tanden en kiezen tandplak achter op plekken waar u lastig met een tandenborstel kunt komen. Doordat de tandplak zich op deze plekken ophoopt ontstaat tandsteen, wat niets meer is dan een dikke laag met opgehoopte bacteriën. Tandsteen kunt u niet met een tandenborstel verwijderen, dit dient door een tandarts of mondhygiënist gedaan te worden.

Periodieke-controle

Periodieke controle bij uw tandarts

Een tandarts in Groningen raadt aan om zeker eens per jaar naar de tandarts te gaan om uw gebit te laten controleren op complicaties. Hoewel u de meeste complicaties vaak al wel voelt voor het bezoek aan de tandarts, kan een periodieke controle geen kwaad. Daarbij zal de tandarts het tandsteen achter tanden of kiezen voor u verwijderen. Tot een leeftijd van 18 jaar worden de kosten voor een periodieke controle bij de tandarts vergoed. Voor volwassenen geldt dit niet, daarbij worden de kosten alleen vergoed als u een aanvullende tandartsverzekering heeft afgesloten naast uw basisverzekering. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Het is overigens niet per definitie voordeliger om een tandartsverzekering af te sluiten naast uw basisverzekering. Bij een of twee gaatjes zijn de tandartskosten namelijk lager dan de premie die u jaarlijks betaalt voor uw verzekering.

Zorg voor een gezond eetpatroon

Naast het tweemaal daags poetsen van uw gebit en de jaarlijkse periodieke controle bij uw tandarts, is het belangrijk dat u een gezond eetpatroon volgt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u niet te veel zoete tussendoortjes of frisdrank binnenkrijgt. Hierin zitten dermate veel suikers, dat het uw gebit ernstig aan kan tasten. Ook koffie, thee en rode wijn zijn niet goed voor uw gebit, omdat er door deze voedingsmiddelen een gele waas kan ontstaan.