Uw kind begeleiden tijdens het poetsen

Voor kinderen is het van erg groot belang dat hun gebit goed gereinigd wordt. Wanneer kinderen op jonge leeftijd al te maken krijgen met complicaties kan dit van invloed zijn op hun volwassengebit, wat u vanzelfsprekend wilt voorkomen. Een gaatje in het melkgebit kan bijvoorbeeld worden meegenomen in de tanden of kiezen van het volwassengebit, evenals ontstekingen. Daarbij is het voor het kind erg vervelend als hij of zij al op jonge leeftijd een gaatje moet laten vullen bij een tandarts.

Verstandskies2

Om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met de behandelingen van een tandarts, zijn er speciale kindertandartsen. Deze kindertandarts komt in sommige gevallen op de basisschool langs, waar het kindergebitten controleert op complicaties. Mocht er sprake zijn van een ontsteking of gaatje zal het kind gevraagd worden om een nieuwe afspraak te maken bij de tandarts zelf.

Voorkom complicaties aan het kindergebit

Als ouder kunt u de kans op complicaties aan het kindergebit verkleinen, door het kind te helpen bij het poetsen van zijn of haar tanden en kiezen. Niet alleen kunt u de tandenborstel voor het kind begeleiden tijdens het poetsen, ook kunt u meekijken als het kind dit zelf doet. Zo weet u zeker dat het gebit op de juiste wijze gereinigd wordt, waarmee de kans op complicaties afneemt. Hier heeft uw kind een leven lang plezier van!

Mocht er bij uw kind op school geen kindertandarts aanwezig zijn, dan is het belangrijk dat u eens per half jaar een afspraak maakt voor een periodieke controle. Tijdens de periodieke controle loopt een tandarts het kindergebit na op complicaties. Ook wordt achtergebleven tandplak verwijderd, zodat hier geen gaatjes onder kunnen ontstaan. De kosten voor een periodieke controle bij de tandarts worden voor kinderen tot 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekeraar. Dit maakt het des te aantrekkelijk om regelmatig bij de tandarts langs te gaan.

Bron: tandarts Delft