Een antigeentest geeft een negatieve uitslag

corona

Stel je hebt je laten testen door een commercieel bedrijf. Geeft de  antigeentest een negatief resultaat? Wat betekent dat? Helaas betekent een negatieve uitslag niet dat je niet besmet bent met het coronavirus. Deze sneltest geeft namelijk, in vergelijking met een PCR-test, vaker een fout-negatieve uitslag. Je kunt dus, ondanks de negatieve uitslag van de antigeentest, toch besmet zijn met het coronavirus. De negatieve uitslag van een antigeentest is dus zeker geen vrijbrief om je niet meer aan de algemene regels te houden.

Is de uitslag van de antigeentest negatief en behoor je tot de risicogroep? Let dan goed op, want je kunt toch besmet zijn. Heb je klachten en worden die na de sneltest erger? Neem dan direct contact op met de huisarts.

Een antigeentest is niet altijd geschikt

In de volgende situaties is een antigeentest niet geschikt:

●     Stel je zit in quarantaine en je wil na 5 dagen een test laten doen. Je moet dan een PCR-test laten doen. Gebruik dus het speciale telefoonnummer dat je gekregen hebt om een afspraak voor een PCR-test te maken.

●     Afgeraden wordt om een antigeentest te doen als, bijvoorbeeld in de zorg, je werkt met kwetsbare groepen.

●     Ben je ernstig ziek? Ook dan is een antigeentest niet geschikt. Neem wel contact op met een dokter.

Wanneer is een antigeentest wel geschikt?

●     Stel je hebt klachten en je wil weten of je besmet bent met het coronavirus. Dan kun je een antigeentest laten doen. Wie een antigeentest doet bij een commerciële aanbieder van die test moet op het volgende letten:

●     Er wordt een door de overheid goedgekeurde Corona test gebruikt.

●     Wordt de test afgenomen? Dan gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van een BIG-geregistreerde arts.

●     Is de uitslag positief? Dan moet de aanbieder van de antigeentest dat melden bij de GGD.

De meldingsplicht voor aanbieders van sneltesten

Commerciële aanbieders van sneltesten zijn wettelijk verplicht om een positieve testuitslag te melden bij de GGD. Waarom? Omdat COVID-19, volgens de Wet publieke zorg, een ziekte is met een meldingsplicht. Dat melden moet natuurlijk zorgvuldig gebeuren. Alleen dan kan de GGD bron- en contactonderzoek uitvoeren. Worden de positieve uitslagen van Corona Sneltesten niet zorgvuldig gemeld? Er is dan minder zicht op het aantal besmettingen. De grip op het virus kan dan verloren gaan.

De Inspectie Toezicht en Jeugd houdt toezicht op het testen en het testproces. Houdt een aanbieder van sneltesten zich niet aan de richtlijnen? Dan kan dat worden gemeld bij de Inspectie Toezicht en Jeugd.