Hielspoor zooltjes voor een gezond fundament
Wat is hielspoor in een notendop? Het is een verkalking (verbening) van het peesblad (bindweefsel) met het hielbeen. Hielspoor zelf geeft geen noemenswaardige problemen. De pijnklachten ontstaan omdat de verkalking in de pees drukt. Dit noemen we hielpijn. Je krijgt hielspoor door een verkeerde stand van de voet. Vooral veertigplussers en vrouwen ervaren hielspoor. Je kunt de pijn verminderen door hielspoor zooltjes te gebruiken; inlegzolen in je schoenen. Goede zolen zijn sowieso belangrijk want bij het gros van nieuw gekochte schoenen is het voetbed een verwaarloosd item. Zeker bij schoenen uit stuntwinkels.
Demping is belangrijk bij hielspoor zooltjes
Bij goedkoop schoeisel mag het matige voetbed er dus uit en vervangen door goede inlegzolen. Zo is er meer demping en worden je voeten beter ondersteund. Die demping is van belang omdat je dan lopend minder stoot met je hiel. En dat scheelt echt aan hielpijn. Kies er niet voor om de hielspoor zooltjes gewoon op de oude te leggen. Indien mogelijk, vervang ze. Je kunt beter geen hielspoor zolen kopen om de pijn voor te zijn. Als je goede schoenen hebt en geen voetklachten, zullen de standaard zolen oké zijn.
Een wel heel royaal assortiment
Hielspoor zooltjes kiezen is nog niet zo gemakkelijk. De markt is overdadig, van spotgoedkoop tot honderden euro’s per stel. Het is dan ook goed dat je de zooltjes kritisch bekijkt. De hak dient in een goed ‘cupje’ te vallen zodat je de druk goed verdeelt over de hele hak. Onder de hak moet een dempend laagje zitten. Heb je ook nog licht doorzakkende voorvoeten? Dan is het fijn om zooltjes te nemen met een kleine verhoging onder de voorvoet. Dat wordt ook wel een ‘pelotte’ genoemd. Net zoals je schoenen inloopt, doe je dat ook met hielspoor zolen. Loop er de eerste tijd niet langer dan een paar uur op en bouw het daarna op. In de tweede week ben je wel gewend aan je nieuwe zolen en kunnen ze je de hele dag ondersteunen.
De prijs is niet altijd bepalend
Je hoeft niet altijd op hoge prijzen te letten. Soms voldoen confectie zooltjes goed. Je koopt ze in standaard maten al vanaf een paar euro. De goede onder deze confectie zolen bieden een prima voetbed en de nodige demping onder de hak. Enkele confectie zolen zijn al heel gericht gemaakt voor mensen met hielspoor. Fysiotherapeuten zijn soms zelfs enthousiast over dit soort zooltjes en menen dat die de kwaliteit van handgemaakte zooltjes wel aankunnen. In elk geval dienen hielspoor zolen goede steun te bieden en dus van vrij stevig materiaal te zijn. Gelzooltjes zijn dus minder geschikt want die steunen heel gering.
Hielspoor zooltjes voorkomen te veel pijn
Is het iets minder met je voeten gesteld? Als de stand van je voet echt afwijkingen vertoont is het beter om hielspoor zooltjes te kopen die speciaal voor jou en dus op maat gemaakt zijn. Denk aan platvoeten, naar binnen zakken van voeten of holle voeten. Door de afwijkende voetstand komt er extra trekkracht op de peesplaat. En dat betekent pijn! Een bezoek aan een deskundige en een op maat gemaakte hielspoor zool compenseert die trekkrachten.