Waarom bepaalde hondenrassen als gevaar worden gezien

door hond gebeten

Bepaalde hondenrassen worden door het publiek als gevaarlijk beschouwd. Er zijn verschillende redenen waarom mensen meningen ontwikkelen over bepaalde hondenrassen.

De media

Voor een deel bepaalt de media de manier waarop men bepaalde hondenrassen ziet. Mensen die bijvoorbeeld ooit door hond gebeten zijn, zullen hun verhalen delen en zo de reputatie van een ras verspreiden. De gevolgen van een hondenbeet zijn namelijk in sommige gevallen ook niet mis! Buiten het feit dat je bloeduitstortingen kunt krijgen, kunnen ook bloedvaten worden beschadigd of zelfs bepaalde weefsels afsterven.

door hond gebeten

Het uiterlijk

Het kan ook zijn dat een hond er groot, gespierd en gevaarlijk uitziet. Wanneer dat het geval is, is het voor sommige mensen eenvoudig om er direct een label aan te hangen. Wanneer er dan ook nog eens iets in de media verschijnt dat er iemand is gebeten door een hond die voldoet aan de zojuist genoemde visuele kenmerken, wordt dat label permanent bevestigd.

Manier van fokken

Bepaalde hondenrassen hebben een agressief verleden en zijn ooit gefokt om te vechten, beschermen en andere zaken waarvoor agressie noodzakelijk was. Kijk bijvoorbeeld naar de pitbull. Historisch gezien hebben we deze eigenschappen geaccepteerd. Ongewenste eigenschappen kunnen voortkomen uit onverantwoord fokken. Slechte fokpraktijken kunnen al dan niet een genetische neiging tot agressie doorgeven, maar veel onverantwoordelijke fokkers die “stoere” honden willen fokken, zullen specifiek fokken op agressieve eigenschappen. Helaas fokken ze de honden vaak om te vechten of om te bewaken.

Pitbullachtige honden zijn een waar stereotype en populair bij dit soort onverantwoordelijke hondeneigenaren. Dit zijn mensen die hun honden misschien verkeerd behandelen, verwaarlozen, vastketenen, fokken om de verkeerde redenen of ze toestaan ​​om vrij rond te zwerven en de buurt te terroriseren.

Ondanks het feit dat zoveel van deze mishandelde honden op pitbullachtige honden lijken, betekent dit niet dat alle pitbullachtige honden een product zijn van deze onverantwoordelijke fokkerij. Er zijn zeker ook verantwoordelijke fokkers die honden fokken met een goed temperament. Er zijn ook honden van gemengde rassen die een bepaalde “look” hebben die niets met persoonlijkheid te maken heeft.

Training

Het is van groot belang dat honden goed worden getraind. Gehoorzaamheidstraining voor honden is een essentieel onderdeel van de socialisatie. Zonder de juiste training is de kans een stuk groter dat je hond moeite zal hebben om te integreren met je gezin, vrienden en familie, evenals met andere honden. In sommige gevallen kan dit stressvol en/of zelfs gênant zijn. In ernstige gevallen kan het verwoestende gevolgen hebben.