Hoogbegaafdheid: kenmerken en gedrag

Als we het hebben over intelligentie en ontwikkeling hebben we begrippen zoals gemiddeld intelligent, zwak- en hoogbegaafd. In het algemeen spreken we van hoogbegaafd bij een IQ van 130 of hoger. Maar hoogbegaafdheid is meer dan alleen je IQ, het gaat ook om een andere manier van denken en doen. Persoonlijkheid, creativiteit en doorzettingsvermogen spelen hierbij ook een belangrijke rol.

Wat is hoogbegaafdheid?

Wanneer je als ouder ziet dat het niet goed gaat met je kind wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Je wilt handvatten om je kind te kunnen ondersteunen, maar je wilt ook graag antwoorden en verklaringen voor zijn of haar gedrag. Niet alleen thuis maar ook op school. Het is belangrijk om jezelf als ouder goed te laten informeren over wat de mogelijke oorzaken zijn van het bepaalde gedrag wat getoond wordt en hoe je hiermee kunt omgaan.

Er bestaat een mogelijkheid dat je kind bijvoorbeeld hoogbegaafd is, hieronder lees je meer over hoogbegaafdheid.

Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid is voor de meeste mensen erfelijk, maar ook ouders die niet hoogbegaafd zijn kunnen kinderen krijgen die hoogbegaafd zijn. Ongeveer 2 % van de bevolking is hoogbegaafd. Hoogbegaafdheid kan worden vastgesteld door een IQ-test. Vanaf een score van 130 spreekt men van hoogbegaafdheid. Met een score tussen de 120 en 130, wordt vaak gesproken over ‘meerbegaafd’. Een score van 145 of meer wordt er gesproken van ‘uitzonderlijk begaafd’. Toch zegt de IQ-test niet alles, soms scoort een kind namelijk lager omdat hij de test niet interessant vindt.

Kenmerken bij hoogbegaafdheid

Als we spreken over hoogbegaafdheid zijn er een aantal kenmerken die je erbij kunnen helpen om het te herkennen, zoals deze hoogbegaafdheid kenmerken:

  • Zintuiglijk: Veel sterker dan andere voelen, horen, zien, ruiken etc. Intense en diepe beleving van bijvoorbeeld eten en muziek. Je bent sneller afgeleid op school, eerder gefrustreerd, gevoelig voor textuur van het eten waardoor dat een probleem kan worden.
  • Emotioneel: Dit kan zich uiten in betrokkenheid bij anderen, maar ook in regelmatige drift- en woedeaanvallen. Depressie en angst komt ook veel voor.
  • Intellectueel: Steeds op zoek naar intellectuele uitdagingen. Gaan ‘uit’ als hieraan gebrek is.

Wil jij meer weten over hoogbegaafdheid of zoek je juist iemand die jouw erbij kan helpen om je te begeleiden met hoogbegaafdheid?. Ga naar de website van Gifted People voor meer informatie.