Zorg voor goede hulp bij thuisbevalling

Als je een kindje krijgt wil je dit natuurlijk het liefst op de manier doen die jou het meeste aanstaat en ervoor zorgen dat het kindje veilig en gezond ter wereld komt. Als je het kindje het liefste thuis wilt krijgen is hulp bij thuisbevalling wel noodzakelijk.

Controle bij de verloskundige

Als je zwanger bent kom je onder controle van een verloskundige te staan. Zij houden jouw gezondheid en die van het kindje goed in de gaten totdat dit geboren gaat worden. Als je kiest voor een thuisbevalling is de verloskundige daar ook bij aanwezig. Deze komt naar je toe als je weeën hebt en ontsluiting en bekijkt hoe ver je al bent. Soms is het nog in een vroeg stadium en gaan ze weer voor een poosje weg omdat de baby nog op zich laat wachten.

Nadelen van thuis bevallen

Dit wordt wel eens als een nadeel ervaren door aanstaande moeders maar als de bevalling nog wel een poosje duurt is de aanwezigheid van een verloskundige niet direct noodzakelijk. Bijkomend nadeel van thuis bevallen is dat je, mochten zich alsnog problemen voordoen, nog naar het ziekenhuis vervoerd dient te worden. Indien daar geen grote spoed bij is wordt daar geen ambulance voor ingeschakeld en dien je dit met eigen vervoer te doen. Zorg er bij een thuisbevalling daarom toch altijd voor dat je een koffer of tas klaar hebt staan met benodigdheden.

Voorwaarden voor thuis bevallen

Als je thuis wilt bevallen wordt er van tevoren doorgenomen wat de voorwaarden daarvoor zijn. Zo dien je minimaal 37 weken zwanger te zijn om thuis te kunnen bevallen en heb je een goed kraampakket nodig waar alles in zit dat de verloskundige en jij als aanstaande moeder nodig hebben. De inhoud van het pakket wordt grotendeels vergoed door de aanvullende verzekering. De bevalling zelf wordt volledig vergoed indien deze thuis plaatsvindt.